Mitä me teemme?

Laitoslaulajat kohtaavat vanhuksia siellä, missä nämä asuvat: palvelutaloissa, kodeissa, sairaaloissa. Vaikka sairaus olisi heikentänyt muistin, tuttu musiikki aktivoi aivot ja muistot. Vaikka puhe muuten on kadonnut, laulun sanat saattavat nousta kirkkaana mieleen.

Laitoslaulajat ovat saaneet työstään paljon kiitosta. Kohtaamisten on huomattu virkistävän ja parantavan vanhusten elämänlaatua.

 

Miten toimii?

Laitoslaulaja kohtaa valitun ihmisen 45 minuuttia kerrallaan, yleensä viisi kertaa. Laulaja laulaa kohdattavan toivomia lauluja, tai kappaleita lauletaan yhdessä — tyyli on vapaa.

Kahdenkeskiset laulukohtaamiset voivat olla yllätys läheiseltä tai paikallisen yrityksen tai "kummin" sponsoroima lahja esimerkiksi palvelutaloon.

Toimimme aina kohdattavan ihmisen ehdoilla: vanhuksen persoonaa ja elämänhistoriaa kunnioittaen sekä hänen vointinsa ja kuntonsa huomioiden. Kohtaaminen antaa rauhoittumishetken, ja iloinen muisto laulajan käynnistä kantaa pitkälle.

Miksi meitä tarvitaan?

Tarve kohtaamiseen ja koskettaviin kulttuurielämyksiin elää meissä jokaisessa. Musiikista voi olla iso ilo ja lohtu etenkin ikäihmiselle. Moni vanhus on yksinäinen — kotona tai laitoksessa. Sukulaiset ja tuttavat saattavat asua kaukana tai kiirehtiä ruuhkavuosien puristuksessa.

Laitoslaulaja tuo arkeen kaivattua iloa, nähdyksi ja kuulluksi tulemista tai jopa lohdutusta. Tutut, rakkaat laulut nostavat tunteet ja muistot pintaan.

Missä?

Laitoslaulajat toimivat tällä hetkellä mm. pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa, Nurmijärvellä, Oulussa, Pirkanmaalla ja Somerolla. Tarvittaessa pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden laulutapaamisiin muuallakin.