Hymy tuli esiin...

Laulukohtaamiset nostavat tunteet pintaan. Laulajat kertovat, mitä tapaamisten aikana voi tapahtua.

 

Lempi

Lempi oli alkuun hyvin hämmentynyt vierailuistani. Kahdella ensimmäisellä käynnilläni hän aloitti kaikki lauseensa sanalla ei ja oli vaatimaton sen suhteen, mitä toivoo tai tarvitsee. Kuulin, että tämä on Lempille ominainen tapa toimia. Tuntui, että Lempi oli vaivaantunut saamastaan huomiosta, eikä hänelle ollut luontevaa ilmaista omaa tahtoaan. Kolmannesta kerrasta alkaen "ei" alkoi väistyä. Kun kysyin, jaksaako hän kuulla lisää, Lempi sanoi "jaksan" tai "kyllä". Myöhempien kohtaamisten aikana Lempi tuntui oivaltavan, ettei häneen kohdistu mitään odotuksia. Kohtaamisemme myös pitenivät loppua kohden.

laulaja Piritta

Unto

Kyyneleet ovat tapaamistemme "suola". Ensimmäisen kerran, kun hän itki, otin varovasti nenäliinan pöydältä ja pyyhin hänen kyyneleensä. Samalla me lähenimme toisiamme aivan eri tasolla. Hän ei enää puhu, mutta koen, että ymmärrämme toisiamme musiikin kautta. Halaan häntä lähtiessäni, ja kutsun häntä lauluystäväkseni.

laulaja Siru

Heikki

Tapaamiset olivat eläväisiä. Heikki oli leppoisa ihminen, joka liikuttui laulusta, lauloi kovalla äänellä mukana, antoi aplodeja ja jutteli paljon. Itku ja nauru olivat herkässä. Heikki oli ilmeisen empaattinen ihminen, ja yhden käyntini aikana hänelle nousivat mieleen huonosti voivat vanhukset, joita hän hetken itki ja suri. Kävi ilmi, että Heikki tiesi paljon laulusta ja musiikista — se tuli hoitohenkilökunnallekin yllätyksenä — ja esimerkiksi tunnisti koulutetun äänen.

laulaja Piritta

Maire

Hoitajat varoittelivat etukäteen, että Maire voi olla välillä äkäinen. Hänellä on kovia kipuja, mikä saa ärsyyntymään. Ensimmäisellä kerralla hän täräytti, ettei missään nimessä aio laulaa. Lupasin, että ei ole pakko: kuunnellakin saa, jos vain kelpaa. Puolen tunnin jälkeen hän sanoi napakasti: "Eiköhän tämä jo riitä." Seuraavalla kerralla hän jaksoi kuunnella koko kolmevarttisen ja seuraavilla kerroilla lauloi jo mukana Kuningaskobraa ja muita suosikkejaan. Mairen huumori oli ihanan sarkastista.

laulaja Anu

Maija

Maija oli ensimmäisellä kerralla surullisen ja synkän oloinen, vaipui välillä omiin oloihinsa. Hän tuntui pitävän laulujen kuuntelusta sekä valokuvien katselusta. Maija kertoi, ettei muista, keitä valokuvissa on. Lauloin joka kerta kansanlauluja, ja Maijan jalka vipatti laulujen tahtiin. Toisella käynnillä Maija oli väsyneen oloinen ja nukahteli käyntini aikana. Kolmannesta kerrasta alkaen Maija alkoi hymyillä, muistella lapsuuttaan ja vanhempiaan – ja muisti lopulta valokuvien ihmisten nimiä. Hoitaja kysyi minulta, mitä Maijalle on tapahtunut, kun hän on niin virkeä ja hymyileväinen. Kuulemma Maija ei ollut hymyillyt aikoihin.

laulaja Piritta